Emmy als klein meisje al gek op de natuur
emmy-op-paard-in-bos-3-4
wandelen met je hond | natuurwandelingen

Over Emmy, met hart en ziel

“Als je veel buiten bent, word je een rijker mens”

Toen ik vier jaar was zat ik al bij mijn broer voorop het paard en reed ik over de Veluwe. Ook met mijn vader trok ik als het maar even kon de natuur in. Hij heeft me leren kijken: wulpen, herten, vaak reeën, vossen – prachtig. Als je ze maar vaak genoeg ziet, krijg je er oog voor. Vaak kan ik in de verte al het oortje van een ree achter een boom zien.

Oog in oog staan met wild heeft iets magisch. Dat verveelt nooit. Als ik een dag niet ben weggeweest, met de hond of te paard, word ik onrustig. Ik denk dat veel meer mensen de natuur in zouden moeten gaan, dat zou een grote hoeveelheid stress wegnemen.

Emmy, natuurgids op de Veluwe

Ik heb het IVN gidsendiploma gehaald en een interne gidsenopleiding gedaan bij het Park de Hoge Veluwe. Ook de grof wild cursus en een cursus in het aanspreken van het wild heb ik gevolgd. Daarnaast ben ik jaarlijks met veel plezier gastvrouw bij de Wildobservatie post. Je bent naar mijn idee nooit uitgeleerd in de natuur.

Ik ben niet echt het type om met een spiegeltje onder een paddenstoel te kijken of bij elk bloempje stil te staan, maar vind het af en toe wel heel mooi en bijzonder om dat te doen.

Wildwandelingen

Mijn wandelingen duren gemiddeld één à twee uur met meerdere vertelmomenten. Ik heb ook een cursus gedaan om wild “aan te spreken”, zoals dat in deze wereld heet. Bij een ree kan ik aardig zien wat de leeftijd is of het dier zogend is of niet en ga zo maar door. Ook heb ik een cursus gevolgd over roofvogels en uilen.

Na een wildwandeling zijn mensen vaak wild enthousiast. Ik blijf altijd dicht bij mij zelf. Ik adviseer natuurlijk om stil te zijn en rustig te blijven, anders zie je zeker niets. Maar dat gaat vanzelf – het gaat om de gezelligheid, dus praten of minder praten dat bepalen de mensen zelf. Ik vind het allemaal leuk.

Je kunt vaak een speld horen vallen als ik mijn hand opsteek omdat ik wild zie. Natuurlijk heb je niet altijd geluk, het is geen dierentuin, maar de kans is altijd aanwezig. En natuurlijk laat ik de krabplekken en slaapplaatsen van het ree zien, en vertel over het hele doen en laten van het ree. Als mensen zeggen, dat hebben we nou nooit geweten, dan ben ik tevreden. Want pas als je weet hoe prachtig de natuur in elkaar steekt kun je er ook nog meer van houden en er zuinig op zijn. Dat is ongelofelijk belangrijk.

Pareltjes

Ik ben een vrolijk mens, nooit chagrijnig eigenlijk. Mensen zijn zo bezig met andere dingen en van de natuur weten ze vaak zo weinig. Ook niet het verschil tussen een ree of een hert. Als je veel buiten bent, word je een rijker mens. Je gaat met beide benen op de grond staan. In de buitenlucht lekker bewegen, daar kan geen therapie tegenop. Raven die op een stuk vlees duiken, groenlingen in onze rozenbottelhaag, mijn paard dat aangeeft dat er wild in de buurt zit, een prachtige vos die je ongemerkt een hele tijd kunt bekijken. Het zijn voor mij allemaal pareltjes die mijn dag glans geven. Dat ik dat mag delen… geweldig!

Bent u geïnteresseerd in een wandeling met Emmy?
Vul dan het aanvraagformulier in of neem direct contact op of bel 06-50607810.

Met natuurlijke groet,

Emmy